Οι δυσκολίες στα μαθηματικά θα μπορούσαν να αποδοθούν σε τρεις παράγοντες. Κατά κύριο λόγο, σε εξωτερικούς παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με κοινωνικά προβλήματα, το κοινωνικό οικονομικό προφίλ της οικογένειας και τις συχνές απουσίες από το σχολείο. Έπειτα, προβλήματα που προκύπτουν από το σχολικό περιβάλλον, όπως το μη ορθά δομημένο πρόγραμμα σπουδών ή η κακή διδασκαλία, θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν ένα αίσθημα αδυναμίας στα μαθηματικά και σε μερικές περιπτώσεις την αποστροφή προς αυτά. Τέλος, οι δυσκολίες στα μαθηματικά μπορεί να οφείλονται σε εσωτερικούς παράγοντες, όπως είναι οι ειδικές μαθησιακές διαταραχές.
Σύμφωνα με το DSM-V οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν οι μαθητές με Ειδική Μαθησιακή Διαταραχή (Ε.Μ.Δ.) στα Μαθηματικά μπορεί να εντοπίζονται στην επίγνωση των αριθμών, στην ανάκληση αριθμητικών γεγονότων, στην εκτέλεση αριθμητικών υπολογισμών, στην ικανότητα μαθηματικών συλλογισμών, καθώς επίσης και στην πραγματοποίηση μαθηματικών συλλογισμών με ακρίβεια. Πρόκειται για μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή βιολογικής προέλευσης, η οποία εκδηλώνεται στα πρώτα σχολικά έτη και δεν οφείλεται σε διανοητικές αναπηρίες.
Η Ε.Μ.Δ. στα Μαθηματικά έχει υψηλή συννοσηρότητα με άλλες μαθησιακές δυσκολίες όπως η δυσλεξία, η δυσπραξία και η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ). Μπορούμε να περιγράψουμε την ετερογενή φύση της διαταραχής ως συνέπεια των διαφορετικών βλαβών, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης εργασίας και των ελλειμμάτων προσοχής.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της Ε.Μ.Δ. στα Μαθηματικά είναι η δυσκολία στο μέτρημα, η εμμονή στην καταμέτρηση με τα δάχτυλα, η αδυναμία στην εκμάθηση μαθηματικών εννοιών, όπως οι τύποι, τα θεωρήματα, η προπαίδεια, καθώς επίσης και τα προβλήματα στην εκτίμηση μιας ποσότητας. Οι μαθητές με Ε.Μ.Δ. στα Μαθηματικά αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα για την επίλυση δομημένων προβλημάτων αριθμητικής. Επιπλέον, έχουν πρόβλημα στο να κατανοήσουν τις έννοιες του θετικού και του αρνητικού αριθμού, καθώς και την απεικόνιση ενός αριθμού στη νοητή γραμμή των αριθμών.
Οι δυσκολίες των παιδιών με Ε.Μ.Δ. στα Μαθηματικά δεν περιορίζονται μόνο στα μαθηματικά, καθώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες και σε δραστηριότητες στην καθημερινή ζωή, όπως στο να λένε την ώρα, στον προσανατολισμό, στο μέτρημα και την διαχείριση των χρημάτων, και πολύ περισσότερο, χαρακτηριστικό τους είναι η αδυναμία να αντιληφθούν τους αριθμούς ως ποσότητες και η κατανόηση αφηρημένων μαθηματικών εννοιών. Για τα περισσότερα παιδιά είναι προφανές ότι όταν βλέπουν δύο αριθμούς μπορούν να καταλάβουν αν είναι ίσοι ή όχι και ποιος από αυτούς είναι μεγαλύτερος. Αυτό δεν ισχύει για τα παιδιά με Ε.Μ.Δ. στα Μαθηματικά, καθώς έχουν δυσκολίες σε σχέση με την διαισθητική αντίληψη των αριθμών ως ποσότητες. Επιπλέον, τα παιδιά με Ε.Μ.Δ. στα Μαθηματικά ενδέχεται να έχουν δυσκολία στην καταμέτρηση αντικειμένων ή την αντίστροφη μέτρηση καθώς επίσης και στο να εκτιμήσουν προσεγγιστικά το πλήθος μιας συλλογής αντικειμένων . Τέλος, τα παιδιά με Ε.Μ.Δ. στα Μαθηματικά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκμάθηση μουσικών εννοιών, στο να ακολουθήσουν τις οδηγίες σε αθλήματα που απαιτούν μια λογική σειρά πράξεων, καθώς επίσης και δυσκολία στο να κρατήσουν το σκορ ή τον αριθμό των παικτών σε επιτραπέζια παιχνίδια.